حسابداری آنلاین آمرال

انتقاد به تصویب اصلاحات اساسنامه جامعه حسابداران رسمی

28 خرداد 1402 دسته بندی : حسابداری
حسابدار رسمی با انتقاد از تصویب اصلاحات اساسنامه جامعه حسابداران،گفت: اصلاحات اختیار جدیدی به هیات نظارت و بهبود نظارت حرفه‌ای اضافه نکرده است. به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، محمد‌تقی رضائی با انتشار مطلبی درباره اساسنامه جامعه حسابداران رسمی در دنیای اقتصاد اعلام کرد: ماده واحده جامعه حسابداران رسمی دی سال ۷۲ به تصویب مجلس رسید و آیین‌نامه تعیین صلاحیت حسابداران رسمی و چگونگی انتخاب آنان سال ۷۴ و اساسنامه جامعه ۲۸ شهریور سال ۷۸ به تصویب هیات وزیران رسید و جامعه حسابداران رسمی سال ۸۰ تشکیل شد.

اساسنامه جامعه پس از چند بار تشکیل از جمله در سال‌های ۸۱، ۸۲، ۹۰، ۹۱، ۹۲، ۹۴ و ۹۷ عمدتا با هدف ارتقای نظارت و کاهش تعارض منافع اصلاح و نتیجه نهایی اصلاحات، ایجاد محدودیت برای ارکان انتخابی جامعه و افزایش دخالت دولت در این نهاد حرفه‌ای بود.اخیرا اصلاحات دیگری در اساسنامه جامعه حسابداران رسمی تحت عنوان رفع تعارض منافع صورت گرفته که پیشنهاد‌دهندگان اصلی در دوره‌های قبل عضو شورای عالی جامعه بودند و چنین تعارضی را ندیده یا دیده‌اند و از کنار آن گذشته‌اند.
اصلاحات مذکور در شرایطی تصویب شد که همزمان، اصلاحات ساختاری حرفه حسابداری و حسابرسی در دستور کار کمیسیون اقتصادی مجلس است و به همین دلیل رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس خواستار توقف طرح اصلاح اساسنامه جامعه حسابداران رسمی ایران در دولت از وزیر اقتصاد شدند که مورد توجه قرار نگرفت.
با توجه به اینکه پیشنهادهای اصلاحی هیچ اختیار جدیدی به اختیارات هیات عالی نظارت و بهبود نظارت حرفه‌ای اضافه نمی‌کرد و ساختارهای کنترلی موجود را نیز مخدوش می‌کرد، انتقاداتی به طرح پیشنهادی از سوی دلسوزان، صاحب‌نظران و پیشکسوتان مطرح و نمایندگان اعضا در شورای‌عالی جامعه حسابداران رسمی نیز تلاش گسترده‌ای برای آگاهی دادن به مراجع ذی‌ربط و جلب توجه آنها به مخاطرات تصویب اصلاحات و نبود اطمینان از آثار مثبت طرح پیشنهادی بر نظارت حرفه‌ای به خرج دادند که متاسفانه به آن اعتنایی نشد و نهایتا اصلاحات پیشنهادی با اندکی تغییرات به تصویب هیات وزیران رسید.
طبق اصلاحات انجام شده کارگروه‌های کنترل کیفیت و آیین رفتار حرفه‌ای به هیات عالی نظارت که بر چگونگی نظارت حرفه‌ای هیات‌مدیره و شورای‌عالی نظارت می‌کرد، واگذار و هیات عالی نظارت عهده‌دار وظیفه و مسئولیت اجرایی نظارت می‌شود. هدف از تشکیل جامعه حسابداران رسمی ایران طبق ماده ۲ اساسنامه آن تنظیم امور و اعتلای حرفه حسابداری و حسابرسی و نظارت حرفه‌ای بر کار حسابداران رسمی از طریق:
الف) تشکیل حسابداران رسمی
ب) بهبود و گسترش خدمات حرفه‌ای از طریق کمک در تهیه، تدوین، اشاعه و ارتقای اصول و استانداردهای حسابداری، حسابرسی، خدمات مالی و آیین رفتار حرفه‌ای
ج) بالا بردن دانش تخصصی حسابداران رسمی از طریق گسترش و بهبود آموزش، انجام تحقیقات و انتشار نشریات تخصصی و حرفه‌ای
د) حمایت از حقوق حرفه‌ای اعضا
ه) برقراری ارتباط مستمر فنی و حرفه‌ای بین اعضا
و) ارتباط با موسسات و تشکل‌های حرفه‌ای و منطقه‌ای و بین‌المللی و در صورت نیاز عضویت در آنها است.
ارکان جامعه طبق ماده ۴ اساسنامه شامل مجمع عمومی، شورای عالی، هیات‌مدیره، هیات عالی نظارت هستند.
شورای عالی توسط مجمع عمومی اعضا انتخاب و شورای‌عالی هیات‌مدیره را انتخاب می‌کند. هیات عالی نظارت مرکب از یک نفر رئیس و دو نفر عضو است که از بین حسابداران رسمی عضو جامعه حسابداران رسمی توسط وزیر اقتصاد برای مدت دو سال تعیین و بصورت تمام‌ وقت انجام وظیفه می‌کنند.
طبق ماده ۱۷ اساسنامه به منظور اطمینان از رعایت مقررات مربوط و احراز کفایت نظارت حرفه‌ای هیات عالی نظارت دارای وظایف زیر است:
الف) رسیدگی و اظهارنظر درباره درستی اطلاعات مندرج در گزارش عملکرد سالانه شورای‌عالی و هیات‌مدیره.
ب) رسیدگی و اظهارنظر در خصوص صورت‌های مالی و گزارش عملکرد سالانه جامعه که توسط هیات‌مدیره تهیه می‌شود.
ج) نظارت بر فعالیت جامعه برای حصول اطمینان از حسن اجرای امور.
د) نظارت بر فعالیت‌های حرفه‌ای اعضای جامعه حسب مورد با ارجاع وزیر اقتصاد و شورای عالی جامعه یا به تشخیص هیات عالی نظارت.
ه) نظارت بر برگزاری انتخابات شورای‌عالی جامعه.
در ماده ۱۸ اساسنامه به هیات عالی نظارت اختیار لازم داده شده تا در صورت لزوم برای اجرای وظایف از خدمات حسابداران رسمی شاغل و غیر‌شاغل و مؤسسات حسابرسی عضو و سایر کارشناسان غیر‌مالی استفاده کند.
هیات عالی نظارت دارای دبیرخانه مستقل است. تشکیلات دبیرخانه را مشخص و به